Vikingarännet 2011

Ånyo blev det en kall vinter med massor av snö. Banan var istäkt redan innan jul och i början på januari var tex promenaden vid Erikssund väldigt kort eftersom isen låg upp mot bron från söder. I början på januari kom det också rejält med snö. Banan var svår att hålla plogad eftersom snödjupet var så stort. Till och från kom också några korta nederbördsperioder vilket försvårade plogningen av Vikingaslingan ytterligare. Kring den 18 januari kom tackoch lov ett rejält blidväder och de flesta isarna var åkbara igen. Vikingarännets bana in mot Stockholm (Alvik) plogades redan den 26 januari. Då låg ca 5 cm snö på en fin isyta.

Situationen såg mycket lovande ut ända fram till 3 dagar innan loppet. SMHI utlovade 5 – 10 cm snö natten till fredagen den 11 februari men det kom upp mot 30 cm snö som blåste ihop så att det i vallarna var upp mot halvmetern packad snö. Plogarna hade ett mycket tufft jobb. Som flera år tidigare var det knepigast söder om Kungsängen. Järfälla kommuns plogresurser räckte helt enkelt inte till trots stöttning från Upplands Bro kommun. Banan blev där mycket smal, ställvis bara ett par meter bred. Snöfallet gjorde att många åkare tvivlade så på Vikingarännetorganisationens möjligheter att få till en bana att dom drog sig ur.

Nämnas bör att banan ner till Kairobadet var ypperlig tack vare att kommunerna där gjorde ett kanonjobb. Våra förhoppningar om att slå 2010 års deltagarsiffror kom på skam och vi fick nöja oss med 2500 startande. Vikngarännet genomfördes den 13 februari i strålande väder. Målplatsen var den i mångas tycke hittills bästa – Alvik. Där var stämningen mycket hög bland alla “afterskatande” deltagare i solens sken. Tack vare Citytunnelns breda ränna kom vi nämligen inte in till Rålambshovsparken, men det kanske var lika bra det. Segrade i damklassen gjorde Eva Lagrange.  Hon bröt därmed Karoline Palmertz-Cerne långa segersvit. Segrade i Herrklassen gjorde Sonny Pettersson efter en stenhård spurtuppgörelse med Matt X Richardsson

Antal startande ca 2 500

Vinnare Herr Sonny Petersson, IF Thor Uppsala, Tid: 2.51.57

Vinnare Dam Eva Lagrange Storvreta (engångslicens) 3.06.07